ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ 2012 από τις ΔΟΜΕΣ

Είναι γεγονός, πως η αρχιτεκτονική έχει πληγεί ιδιαίτερα από την πολυεπίπεδη κρίση που βιώνουμε. Θεωρούμε όμως, ότι μέσα από αυτή την φάση, πέρα από τις ποσοτικές αλλαγές που έχουν επέλθει, αξίζει να δούμε κυρίως τις ποιοτικές αλλαγές, που ενδεχομένως να έχουν και έναν περισσότερο μόνιμο χαρακτήρα.

Δύο είναι τα σημεία στα οποία θα σταθούμε … Αφενός η έννοια της οικονομίας στον σχεδιασμό, σε επίπεδο κόστους κατασκευής αλλά και λειτουργίας, και αφετέρου η αυξανόμενη ανάγκη για επεμβάσεις σε υφιστάμενα κτίσματα, είτε με στόχο την ενεργειακή τους αναβάθμιση είτε για την προσαρμογή τους σε νέες ανάγκες και νέα μοντέλα ζωής. Λιγότερα και μικρότερα έργα, ταυτόχρονα όμως, αυξημένες απαιτήσεις στο επίπεδο των αισθητικών και λειτουργικών αναγκών. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός επανέρχεται στο επίκεντρο, καθώς είναι ο μόνος που μπορεί να δώσει την απάντηση με διαχρονικό και βιώσιμο τρόπο στα παραπάνω ζητήματα και ταυτόχρονα, να αναδειχθεί ως κυρίαρχο εργαλείο στη δημιουργία υπεραξίας στο χώρο.

Αναζητώντας την προσωπική μας αρχιτεκτονική ταυτότητα μέσα στο ασαφές και αβέβαιο πλαίσιο που διαμορφώνεται, τρεις είναι οι βασικές αρχές οι οποίες μας καθοδηγούν στην διαμόρφωση του αρχιτεκτονικού μας λεξιλογίου. Η απλότητα, η καθαρότητα και η επιστροφή στο αναγκαίο και λειτουργικό. Η απλότητα ως προς τους χειρισμούς και την οικονομική της έκφανση, η καθαρότητα γεωμετρική αλλά και και επίπεδο υλικών και τέλος, η εργονομία και η λειτουργικότητα ως σταθερές αξίες του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού που στόχο έχει πάνω απ’ όλα την ικανοποίηση των αναγκών των χρηστών της. Αυτές τις αρχές προσπαθήσαμε να αναδείξουμε με το έργο (1) με το οποίο συμμετέχουμε στο Πανόραμα Ελληνικής Αρχιτεκτονικής 2012.

Πεποίθησή μας είναι πως ακόμα και σε μία τόσο μικρής κλίμακας επέμβαση, υπάρχει περιθώριο για τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Ευελπιστούμε πως η παρούσα συγκυρία μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για επιστροφή στην απλότητα, σε καθαρούς και λιτούς χειρισμούς και για να εστιάσουμε σε έναν περισσότερο ειλικρινή σχεδιασμό.

Το ‘ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ 2012’  εγκαινιάστηκε το Σάββατο 12 Μαιου 2012 στο πλαίσο του Design LAB 2012, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων στο Γκάζι. Κατά την εκδήλωση παρουσιάστηκαν από τους δημιουργούς τους τα έργα που διακρίθηκαν στα “ΒΡΑΒΕΙΑ 2012”. Η έκθεση συμπεριλαμβάνει 181 έργα και μελέτες, ως μια σύνοψη της σύγχρονης ελληνικής αρχιτεκτονικής της τελευταίας τριετίας και θα περιοδεύσει συνολικά σε 8 Ελληνικές πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλος, Λάρισα, Ξάνθη, Ηράκλειο, Χανιά) και 4 πρωτεύουσες των Βαλκανίων (Βουκουρέστι, Βελιγράδι, Σόφια, Τίρανα).

(1) ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΕΞΟΧΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΣΤΟ ΠΕΥΚΟΧΩΡΙ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ, Έπαινος από τα Βραβεία ΔΟΜΕΣ 2012 στην κατηγορία «Πρώτο υλοποιημένο έργο νέου αρχιτέκτονα 2009-2011») που παρουσιάτηκε στα βραβεία του περιοδικού ΔΟΜΕΣ και συμμετέχει στο Πανόραμα ελληνικής αρχιτεκτονικής 2012. Περισσότερες λεπτομέρειες θα βρείτε εδώ.

USEarchitecture

This slideshow requires JavaScript.

Advertisements

About Antigoni

freelance architect

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: